Wie Jesse is

Jesse Klaver is sinds 2010 Tweede Kamerlid voor GroenLinks en sinds 2015 fractievoorzitter.

In de Tweede Kamer houdt Jesse zich bezig met de portefeuille: Wonen.

Als meest progressieve oppositieleider heeft hij in de Kamer onderwerpen als belastingontwijking en de oneerlijke verdeling van vermogen op de agenda gezet. Hij was een van de auteurs van de historische Klimaatwet, die in 2019 werd aangenomen door een meerderheid van de Kamer. Daarnaast strijdt Jesse al sinds het begin van zijn Kamerlidmaatschap voor eerlijke en inclusieve politiek. Hij staat voor verbindende, maar uitgesproken politiek. Doelgericht en inclusief. Jong van geest, maar ervaren in het parlement.

Waar Jesse vandaan komt

Jesse Klaver werd op 1 mei 1986 geboren in Roosendaal. Zijn moeder was van Nederlands-Indische afkomst, zijn vader is Marokkaans. Sinds het overlijden van zijn moeder in 2017, heeft Jesse weer contact met zijn vader en zijn Marokkaans-Nederlandse broertje en zusjes.  

Jesse groeide op zonder zijn vader, in een sociale huurwoning in de wijk Westrand. Hij werd opgevoed door zijn moeder en zijn grootouders.

Hij verliet de middelbare Vrije School in Prinsenbeek met een vmbo-diploma. Daarna studeerde hij Social Work aan de Avans Hogeschool in Den Bosch.

In zijn studententijd werd Jesse voorzitter van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Daarna was hij voorzitter van de vakbond CNV-Jongeren en het jongste lid van de Sociaal Economische Raad (SER) ooit.

 

Van Kamerlid tot fractievoorzitter

In 2010 werd hij gekozen als Tweede Kamerlid voor GroenLinks. In 2015 werd hij de jongste partijleider in de geschiedenis van de Nederlandse politiek en leidde hij GroenLinks naar een historische zege van 14 Kamerzetels in de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Jesse is geboren en getogen in Brabant, maar woont nu met zijn vrouw Jolein en hun drie zoontjes in Den Haag. In zijn vrije tijd klust hij graag aan zijn huis en tuin of maakt hij speelgoed voor en met zijn zoontjes. Jesse is luie spits in het zaalvoetbalteam van de GroenLinksfractie. Daarnaast houdt hij van wandelingen door het bos of op het strand van Scheveningen.

Jesse Klaver in de Kamer

Waar Jesse voor staat

Jesse strijdt voor gelijkwaardigheid van iedereen, een ambitieuzer klimaatbeleid, een duurzamere arbeidsmarkt, een waardevollere publieke sector en voor volkshuisvesting, om zo tot een gedeelde toekomst van Nederland te komen.

In de Tweede Kamer verzet Jesse zich tegen het economisme: het idee dat alle vraagstukken teruggebracht (kunnen) worden tot een financieel-economische kwestie. Mensen worden cijfers en er wordt alleen maar gedacht in de oplossing: meer markt, minder overheid, meer groei. Volgens Jesse moet dit anders nu het failliet van het neoliberaal denken is gebleken. We moeten van welvaart naar welzijn, van meer voor minder mensen, naar genoeg voor alle mensen.

Waar Jesse in zijn beginjaren bekend stond om zijn jeugdige lef, is hij door zijn ervaring nu een stabiele stuwende kracht op links. Hij gelooft in een sterke progressieve samenwerking om echte positieve verandering voor elkaar te krijgen. Hij ziet dat de meeste mensen vooral een gezonde, gelijkwaardige en vredige wereld willen. Jesse is onbevreesd pro-vluchteling en anti-establishment.

Jesse& Madeleijn van den Nieuwenhuizen

PODCAST JESSE&

Jesse heeft een podcast waarin hij praat met gasten die hem fascineren. Dat levert mooie gesprekken op over de meest uiteenlopende onderwerpen. Onderwerpen waar het niet zo vaak over gaat in de populaire media maar die wel super belangrijk zijn voor ons allemaal, zoals de farmaceutische industrie, of hoe we groen uit de crisis komen.

Jesse Klaver: "Ik ben er heel enthousiast over. Ik heb er lang over getwijfeld; het lijkt wel alsof tegenwoordig iedereen een podcast maakt. Maar ik ben echt helemaal om. Dat zit 'm er vooral in dat ik in deze podcast de kans krijg om over allerlei zaken te praten waar normaal eigenlijk geen tijd voor is. Vaak heb je maar 30 seconden in een politiek debat of een statement op televisie. In deze podcast kan ik echt een dik uur doorpraten met allemaal interessante mensen die ik ontmoet."