Volksvertegenwoordiger en hoogleraar

Tineke zet zich sinds jaar en dag in voor de bescherming van vluchtelingen, minderheden en de rechtsstaat. In de jaren 1990 werkte ze als consulent rechtsbescherming bij Vluchtelingenwerk Nederland. Vervolgens ging Tineke de politiek in. Eerst als beleidsmedewerker Justitie bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en van 2002 tot 2006 als wethouder in Wageningen. In 2012 promoveerde ze op Europees asiel- en migratiebeleid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tineke ging op de universiteit aan de slag als docent Migratierecht. Daarnaast werd Tineke lid van de Eerste Kamer en het parlementaire assemblee van de Raad van Europa. In 2019 werd Tineke voor GroenLinks verkozen in het Europees Parlement. In 2020 werd Tineke Strik benoemd tot bijzonder hoogleraar Burgerschap en Migratierecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Waar Tineke aan werkt

Rechtsstaat en Justitie
Deze vakcommissie buigt zich over alle zaken die te maken hebben met de rechtsstaat, justitie en burgerlijke vrijheden. Tineke richt zich in het Europarlement op de bescherming van fundamentele rechten van asielzoekers. Door een gebrek aan solidariteit tussen lidstaten en het uitblijven van een eerlijke verdeling van vluchtelingen over Europa, gebruiken grenslanden als Griekenland en Italië steeds systematischer geweld om vluchtelingen en migranten hun land uit te jagen. Als rapporteur op het Frontex-dossier controleert Tineke ook het omstreden EU-grensbewakingsagentschap Frontex. En, ten slotte, zet Tineke zich in voor het waarborgen van de rechtsstaat in, met name, Polen en Hongarije, waar autocraten deze steeds verder uithollen.

Buitenlandse Zaken
Buitenlandse Zaken behandelt het Europees buitenlands- en veiligheidsbeleid, inclusief de controle op de buitenlandse dienst van de EU en de beoordeling van politieke akkoorden met landen buiten de unie. Dit omvat zowel de relaties met buurlanden dichtbij, zoals Bosnië-Herzegovina en Noord-Macedonië, als de verhouding van de EU ten opzichte van de grote machtsblokken VS, China en Rusland. "Juist door als Europese landen samen te werken, kunnen we onze Europese waarden verdedigen tegen machtsblokken", stelt Tineke.

Wetenswaardigheden

Tineke startte ooit haar carrière als jongerenwerker bij jongerencentrum De Effenaar en de Kindertelefoon. Tegenwoordig is Tineke binnen Nederland een vooraanstaand deskundige op het gebied van vluchtelingenbeleid en migratie.

Persfoto's

Van Tineke zijn persfoto's beschikbaar die rechtenvrij te gebruiken zijn. Ze zijn geschikt voor drukwerk en voor internet.

Jesse Klaver in gesprek

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.