“Beste Diederik, ik daag je uit om je woorden dit keer wel in daden om te zetten. Want alleen met harde afspraken kunnen we de maatregelen nemen die ons klimaat zo hard nodig heeft.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout stuurde woensdagochtend deze open brief naar PvdA-leider Diederik Samsom. De Tweede Kamer debatteerde donderdag over de Nederlandse inzet voor de eurotop over klimaatbeleid.

Beste Diederik,

Daar stonden we dan, vijf jaar geleden. Koppen tegen elkaar. De klimaattop in Kopenhagen was net afgelopen en jij vertelde dat we een fantastisch resultaat hadden geboekt. Ik noemde het een flutakkoord zonder bindende afspraken om klimaatverandering tegen te gaan. Maar jij deed of Nederland de wereld had gered! Later heb je eerlijk toegegeven dat de top een complete mislukking was. Maar toen waren de politieke schijnwerpers alweer op een ander onderwerp gericht.

We zijn inmiddels vijf jaar verder en ik heb je veel over het klimaat horen praten, met passie en overtuiging. Vanuit jouw Greenpeace-achtergrond weet jij als geen ander wat er op het spel staat als we nalaten onze economie te verduurzamen. In Buitenhof en NRC houd je vurige pleidooien over een groene maakindustrie. Over een schonere toekomst voor volgende generaties.

Het blijft helaas bij mooie woorden alleen. Wat een gemiste kans dat je als partijleider niet je invloed gebruikt hebt om de economie te vergroenen. Om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Van het gas van Poetin.

Mede dankzij ‘jouw’ kabinet gedraagt Nederland zich als het slechtste jongetje van de klas. Terwijl de rest van de EU 8% minder energie verbruikte, steeg onze nationale energierekening. Voorstellen die GroenLinks doet om vervuiling te ontmoedigen, omarm je in woorden, maar durf je niet om te zetten in concrete daden.

Volgende week praten de Europese regeringsleiders over klimaat en energie. Een uitgelezen kans om nieuwe klimaatdoelen af te spreken. Daar heb ik in het Europees Parlement hard voor gevochten. Nederland zegt wel voor een ambitieus klimaatbeleid te zijn maar heeft vooraf al aangegeven geen bindende nationale doelen voor duurzame energie te ondersteunen. En wie tekende namens Nederland? PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld.

Beste Diederik, ik daag je uit om je woorden dit keer wel in daden om te zetten. Want alleen met harde afspraken kunnen we de maatregelen nemen die ons klimaat zo hard nodig heeft: minder CO2-uitstoot, meer duurzame energie en een lager energieverbruik. Nationale bindende doelen zijn hiervoor nodig. Zet je politieke gewicht in om te doen wat je zo vaak voor de camera’s zegt. Maak je hard voor een beter Europees klimaatbeleid!

Groet,
Bas

P.S. Ik hoop dat we dit keer na afloop het glas kunnen heffen op echt succes in de strijd tegen klimaatverandering.

Meer lezen

Bekijk de cijfers en argumenten bij deze open brief