Alarmerende rapporten over het milieu stapelen zich op. De problemen zijn bekend, de oplossingen ook. Er is nu dringend politiek leiderschap nodig om de problemen op te lossen. GroenLinks heeft premier Balkenende gevraagd om daar een begin mee te maken.
Vandaag verscheen het “Millennium Ecosystem Assessment Report” van de UNESCO. Hieraan hebben 1360 experts uit 195 landen meegewerkt. Het rapport waarschuwt dat de mensheid de planeet beschadigt in een tempo dat zich nog nooit eerder heeft voortgedaan.
Eerder dit jaar kwamen er al alarmerende berichten over de wereldwijde klimaatverandering, in het rapport “Meeting the climate challenge” van de International Climate Change Taskforce (bestaand uit 3 denktanks uit Groot-Brittannië, de VS en Australië). Dit rapport leidde ook in NL tot veel maatschappelijke onrust. In het rapport wordt gewaarschuwd voor onomkeerbare klimaatverandering binnen 10 jaar: “Er tikt een ecologische tijdbom”
Eind vorig jaar publiceerde het RIVM duurzaamheidsverkenningen “Kwaliteit en toekomst – verkenning van duurzaamheid”, waaruit duidelijk wordt wat de Nederlandse bevolking onder duurzaamheid verstaat.
Op de internationale duurzaamheidstop in Johannesburg in september 2002 deed de minister president een aantal krachtige uitspraken: “We’ve done the talking, so let’s start walking!” en “We know what we have to do. So let’s do it.” Daar wil ik hem vandaag graag aan herinneren.
Tot nu toe heeft Balkenende zich afzijdig gehouden in het debat over duurzaamheid. Dat moment is wat de GroenLinks-fractie betreft nu voorbij. Wij willen dat hij zijn woorden in Johannesburg waarmaakt en aan de slag gaat. Daarom vragen we om een brief van de minister president waarin hij aangeeft hoe hij aankijkt tegen de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van milieu. We willen dat hij daarin duidelijk maakt welke rol hij voor zichzelf ziet én welke acties hij onderneemt.
Femke Halsema