GroenLinks zal deze week bij de behandeling van de begroting binnenlandse zaken een wettelijke regeling voor klokkenluiders bepleiten. De niet wettelijke regeling waar de minister aan vasthoudt – en waarbij klachten intern worden afgehandeld - is niet afdoende

Een interne regeling biedt geen volwaardige bescherming tegen de risico’s die klokkenluiders lopen. Ook past interne afhandeling niet bij een transparante overheid die publiek verantwoording aflegt.

Een goede wettelijke regeling is verder dringend gewenst om ook werknemers in het bedrijfsleven die misstanden aan de kaak stellen, bescherming te bieden.

Artikel 125a van de ambtenarenwet moet worden uitgebreid om ambtenaren in publieke dienst wettelijk te beschermen. Een soortgelijk artikel moet worden opgenomen in het burgerlijk wetboek ten behoeve van werknemers in het bedrijfsleven. Indien de minister in het debat geen concrete toezegging doet om deze zaken bij wet te regelen, zal de GroenLinks-fractie met initiatiefwetgeving komen.

Uit recent onderzoek van de FNV blijkt dat 37% van de mensen, die terecht zaken aan de kaak hadden gesteld, te maken kreeg met maatregelen als schorsing, forse druk en bedreiging. Aan het einde van de rit wachtte 40% van de klokkenluiders ontslag. 35% belandde in de ziektewet, 8% werd geschorst. Dit betreft zowel werknemers bij de overheid als het bedrijfsleven. Geen cijfers om langer bij achterover te leunen. Na meer dan een jaar wachten op initiatieven van de minister, is het nu de hoogste tijd voor concrete actie om tot wetgeving te komen. Werknemers die hun nek uitsteken voor een maatschappelijk of algemeen belang hebben hier recht op!

Femke Halsema