Maandagochtend werd de eerste ADP-onderhandelingstekst uitgedeeld (pdf). Er moet in Warschau een routekaart met deadlines worden uitgezet zodat er in Parijs in 2015 een klimaatverdrag ligt waaraan bijna tweehonderd landen meedoen. Daarnaast moet duidelijk worden hoe beloftes voor klimaatbeleid tot 2020 verhoogd worden.

Maandagavond bespraken de verschillende landen de concepttekst. Niemand is echt blij met de tekst, wat volgens de onderhandelaar uit Nauru betekent dat het een goed startpunt is.  De Europese Unie wil aan het eind van deze week duidelijkheid over hoe we vanaf hier verder gaan en met welk huiswerk de landen naar huis worden gestuurd. Idealiter leggen alle landen volgend jaar hun ambities op tafel. Vervolgens kan bekeken worden of dit genoeg is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en zo niet, hoe de gezamenlijke inspanning eerlijker verdeeld kan worden. Dit staat nu nog niet in de concepttekst.

Een groot deel van de ontwikkelingslanden vindt de concepttekst te onduidelijk over de toekomstige klimaatsteun. Er wordt gerept over de eerdere belofte van rijke landen om vanaf 2020 jaarlijks honderd miljard dollar beschikbaar te stellen aan financiering. Maar het is onduidelijk hoe de huidige financiering voor klimaatbeleid wordt opgeschaald tot dit niveau. Dit jaar geven de EU-lidstaten bijvoorbeeld een magere 5,5 miljard euro, waarvan de Nederlandse bijdrage tweehonderd miljoen euro is. Het is echter nog volledig onduidelijk hoeveel de rijke landen (waaronder Nederland) volgend jaar willen geven, of in de jaren daarna.

China blijft zich handig achter de ontwikkelingslanden verschuilen. China vindt namelijk ook dat de rijke landen als eerste aan zet zijn. Voordat er gesproken kan worden over de inzet van ontwikkelingslanden, moeten de rijke landen eerst hun eigen beloftes verhogen. En de rijke landen moeten zich verbinden aan een routekaart voor financiële steun. In 2016 moet de klimaatfinanciering aan ontwikkelingslanden bijvoorbeeld zeventig miljard dollar bedragen.

In de komende dagen wordt de conceptbeslissing aangepast totdat het uiteindelijk aan het eind van deze week de steun kan krijgen van bijna tweehonderd landen.