Traditioneel is donderdag van het ene breaking news na het andere. Daarin verschilt Durban niet van andere toppen. Op zich is dat logisch want op woensdag komen alle ministers aan en die worden op donderdag op de hoogte gebracht van de puinhoop die anderhalve week onderhandelingen heeft opgeleverd. Donderdagochtend worden er heel wat 'bilaatjes' afgewerkt en zo rond lunchtijd komen de eerste breakings binnen.

Zo ook in het Europa-paviljoen waar rijen dik journalisten aanhoorden van de Poolse minister van Milieu en van vertegenwoordigers van de Afrika-groep dat ze akkoord zijn met de roadmap voor een bindend akkoord: in 2015 te accorderen om in 2020 in werking te treden. Meteen daarna nieuws van de Amerikanen: ook zij zien wel wat in de roadmap!

Wat de Amerikanen zijn plotseling voor een akkoord? Nee, want daar zijn de voorwaarden van de Amerikanen: zonder bindende doelen. Dat wil zeggen, misschien op CO2-reductie. Maar bindend op financiering of technologie: daar willen de Verenigde Staten niet aan. Tja, dat kun je niet echt een akkoord noemen. De Chinezen, met wie ik nou net in vergadering was, renden in paniek de kamer uit, want die zouden niet willen zien dat de Amerikanen hun rol van 'good guys' gaan overnemen. Ongetwijfeld zijn die nu koortsachtig in overleg welke troef ze nu op tafel gaan leggen.

Het is dus een spannende dag en terwijl ik dit schrijf zal er vast alweer een lading berichten met de wildste geruchten over #cop17 op Twitter is verschenen. Het goede is wel dat door de stap van de Afrika-groep, China en India onder druk komen te staan. Zij zijn nu degenen die stappen moeten gaan zetten. China treedt immers altijd op als woordvoerder van de ontwikkelingslanden, maar die hebben zojuist met de Europese Commissie (in de vorm van Hedegaard) en Raad van Europese ministers (Poolse minister van Milieu) aan hun zijde de Chinezen gepasseerd door zonder de Kyoto-eis akkoord te gaan met de weg naar een bindend akkoord.

Lees het laatste nieuws over de klimaattop in Durban in ons dossier Klimaat.