Op initiatief van de Groenen wil het Europarlement dat op de etiketten van voedsel waar vlees in verwerkt zit, vermeld wordt waar dat vlees vandaan komt. Ondanks grote tegenwerking van de christendemocraten en de voedingsindustrie zelf, steunt een meerderheid van het Europarlement het voorstel van de Britse Groene Europarlementariër Keith Taylor in de strijd tegen voedselfraude.

“Een consument heeft het recht om te weten waar het vlees uit zijn erwtensoep of diepvrieslasagne vandaan komt”, reageert GroenLinks-Europarlementariërs Bas Eickhout. “Hiermee is voor consumenten inzichtelijk hoe lang de voedselketen van boer tot bord is en kunnen ze daar meteen hun keuze op aanpassen.” Eickhout hoopt dat producenten dan vaker kiezen voor lokale productie.

Pittige tegenlobby

Tegenstanders van het vermelden van de oorsprong van vlees in verwerkte producten als kant-en-klaarmaaltijden zeggen dat producten door 'extra Brusselse regels' meer dan tien procent duurder zouden worden. Eickhout vermoedt dat deze statistieken flink opgeklopt zijn en dat de soep niet zo heet gegeten zal worden.

Eickhout: “Het is toch absurd dat onder het mom van teveel bureaucratie een producent niet hoeft te weten waar zijn vlees vandaan komt?”

In het bijzonder na het paardenvleesschandaal van vorig jaar, zou het de voedselindustrie sieren als ze meer openheid over hun productieprocessen zouden geven.

Het Europarlement stuurt nu het voorstel door naar de Europese Commissie. Dat moet uiteindelijk besluiten of het hiermee aan de slag gaat.