Zorgvuldigheidsverplichting

De wet heeft betrekking op landbouwgoederen als palmolie, soja, vlees, cacao, koffie en rubber, maar ook de producten waarin ze verwerkt zijn. Het Europees Parlement wil een bindende zorgvuldigheidsverplichting (due diligence) voor importeurs van dit soort grondstoffen en producten. Eickhout: "Importeurs moeten volledig zicht hebben op hun productieketen en maatregelen nemen om te zorgen dat hun goederen niet aan ontbossing gelinkt zijn. Die verplichting geldt ook voor financiële instellingen als ze leningen verstrekken aan dat soort bedrijfstakken."

Gemiste kans

Europese landbouw is een van de aanjagers van ontbossing, met name via de import van soja. Eickhout: “De EU laat momenteel een enorme kans liggen op verduurzaming van die sector via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Daarom is het nog belangrijker om extra Europees beleid te hebben dat de milieu-impact van onze landbouw terugdringt. Deze initiatiefwet kan daar een rol in spelen. Het inconsistente stemgedrag van veel politieke partijen deze week op gebied van duurzaamheid is echter diep droevig.”

De initiatiefwet gaat na de stemming naar de Europese Commissie. Eickhout: “Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegde bij haar aanstelling toe dat het Europarlement het recht van initiatief krijgt. Nu er een concreet voorstel ligt, moet ze daad bij woord voegen.”