“Het is hoog tijd dat we op Europees niveau het gebruik van de meest ongezonde vetten aan banden leggen.” Europarlementariër Bas Eickhout is het eens met de oproep van het Europees Parlement aan de Europese Commissie om snel met een Europees wettelijk limiet voor industriële transvetten in voedingsmiddelen te komen.

De voedingsmiddelenindustrie gebruikt industriële transvetten om zo goedkoop mogelijk voedsel te produceren. De volksgezondheid betaalt echter een hoge prijs. Transvetten zijn enorm ongezond, nog slechter dan verzadigd vet. Het zijn grote boosdoeners achter allerlei hart- en vaatziekten.

Uit onderzoek van de Europese Commissie van vorig jaar blijkt dat dat maatregelen rondom industriële transvetten nodig zijn. De Commissie is echter nog niet met regelgeving gekomen om gevolg te geven de bevindingen. “Het Europees Parlement wil niet langer treuzelen”, zegt Eickhout “Het is tijd voor de invoering van een Europese limiet.”

Nederlands voordeel

In Nederland is de inname van transvetten gemiddeld genomen relatief laag. “Dat komt doordat een aantal Nederlandse bedrijven onderling afspraken hebben gemaakt toen schadelijke effect bekend werd”, legt Eickhout uit. “Het wil echter niet zeggen dat er geen voedsel in Nederlandse winkels te vinden is met een veel te hoog transvetgehalte. De Nederlandse bedrijven die voorop lopen kunnen straks hopelijk profiteren van Europese normen.”