Iedere huurder moet zijn of haar woning naar eigen inzicht kunnen veranderen. Regels in de wet die dit bemoeilijken, moeten worden geschrapt. Bovendien wil de Tweede-Kamerfractie van GroenLinks een experiment, waarbij huurders een investeringssubsidie van 1000 gulden krijgen: De Rug van Remkes. Met deze maatregelen wordt de positie van huurders verbeterd.

In goede staat is beter

Iedereen die wel eens een woning heeft gehuurd, kent het probleem. Het staat zelfs hoog in de Klachten-Top-5 van de Nederlandse Woonbond: Bij verhuizing wordt vaak geëist dat alles in oude staat wordt achtergelaten. De regering wil, zo blijkt uit de wetsvoorstellen “Herziening Burgerlijk Wetboek”, vasthouden aan de eis dat alles in oorspronkelijke staat moet worden teruggebracht. Dit is achterhaald en uit de tijd. GroenLinks vindt dat huurders, net als mensen met een koopwoning, in vrijheid moeten kunnen klussen in huis.

Ineke van Gent heeft daarom een tweetal wijzigingsvoorstellen ingediend: Alleen als de verhuurder kan aantonen schade te lijden van de veranderingen, mag hij de vertrekkende huurder verplichten deze ongedaan te maken. En, in plaats van ‘in oorspronkelijke staat’, moet de woning ‘in goede staat’ worden achtergelaten. Voor huurders scheelt dit een hoop kosten en ellende.

De Rug van Remkes

GroenLinks wil het verbeteren van de huurwoning niet alleen toestaan, maar ook stimuleren. De betrokkenheid van de bewoners bij woning en woonomgeving wordt zo vergroot. Hiertoe introduceert Ineke van Gent de “Rug van Remkes”: een voucher van 1000 gulden voor klussende huurders. Mensen met een koopwoning mogen de hypotheekrente aftrekken voor een nieuwe keuken, badkamer of dakkapel. Kopers worden dus voor maximaal 52% gesubsidieerd. Hetzelfde moet gelden voor huurders: zij kunnen tot 50% van de kosten voor woningverbetering vergoed krijgen, tot een maximum van 1000 gulden. In de laatste tegenbegroting van GroenLinks is hiervoor voorlopig 100 miljoen gulden gereserveerd. In deze eerste ronde in het experiment kunnen dus 100.000 huurders worden bediend. Mocht de Rug van Remkes succesvol blijken, dan zal GroenLinks pleiten voor een uitbreiding van de regeling.