De militaire missie in Irak is een van de meest omstreden missies waaraan Nederlandse militairen hebben deelgenomen. Daarom wil GroenLinks dat de Kamer na de definitieve terugkeer zelf een evaluatieonderzoek verricht naar SFIR. Zowel de aanloop naar, de besluitvorming over, als de uitvoering van de missie worden geëvalueerd tegen de achtergrond van het zogenaamde toetsingskader. Het is belangrijk nieuwe inzichten te markeren en van gemaakte fouten te leren.
Vorig jaar heeft de Nederlandse regering besloten dat in maart 2005, na de Irakese verkiezingen, de Nederlandse militairen hun taak volbracht hebben. Gelukkig wil zij daar nu aan vasthouden. Maar de terugtrekking van de Nederlandse militairen gaat gepaard met vurige pleidooien vanuit de Kamer, CDA en vooral VVD, om de missie ook na maart voor te zetten. Dat is vreemd. Het toetsingskader is opgesteld om te voorkomen dat een missie op onoverzichtelijke wijze, zonder begrenzing, wordt voortgezet. Het toetsingskader is opgesteld om een tweede Srebrenica te voorkomen. Een bijdrage aan een missie moet dus zeer zorgvuldig getoetst worden en dient in tijd begrensd te zijn. GroenLinks vindt het dan ook onverantwoord dat het toetsingskader door politieke partijen genegeerd wordt. Het moest immers voorkomen dat een missie op basis van oneigenlijke argumenten wordt begonnen of voorgezet.
Het is belangrijk te leren van gemaakt fouten en die in de toekomst te voorkomen. Er is dan ook alle aanleiding voor een parlementair onderzoek. Uiteraard zal Defensie zelf ook de missie evalueren, maar dan betreft het vooral de operationele uitvoering. Defensie is niet bevoegd te oordelen over de wijze waarop het toetsingskader door de Kamer gevolgd is, dan wel aanpassing behoeft op basis van nieuwe inzichten en ervaringen. Dat is een taak van de Kamer. Een taak die snel, ook parallel aan de evaluatie van Defensie kan worden uitgevoerd. GroenLinks zal zit voorstel daarom vandaag in het Irak debat naar voren brengen.
Farah Karimi