Uit onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit blijkt dat tweederde van de ondernemers nog steeds frituurt in ongezond vast vet. Ook blijkt dat één vijfde van de frietboeren, die zeggen dat ze frituren in het gezondere vloeibare vet, hun klanten bedondert. GroenLinks vindt daarom dat het gebruik van vloeibaar vet verplicht moet worden gesteld.
De Minister van Volksgezondheid wil dat meer voeding voldoet aan de normen voor verzadigd en transvet, maar rekent daarbij vooral op de rol van de sector zelf. Het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën en Koninklijk Horeca Nederland voeren daarvoor de campagne 'Verantwoord frituren'. Uit het onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) blijkt dus nu dat deze campagne niet voldoende werkt en erger nog, dat deelnemers aan de campagne de zaak bedriegen.
GroenLinks wil opheldering van de ministers die verantwoordelijk zijn voor de voedselkwaliteit en de volksgezondheid. GroenLinks vraagt de ministers het gebruik van de gezondere plantaardige olie verplicht te stellen. Ook vraagt GroenLinks de ministers de verplichte maximale temperatuur van het frituurvet te verlagen, zoals de VWA adviseert. Bij een lagere temperatuur komen minder schadelijke stoffen vrij.
Evelien Tonkens stelde daarover de volgende vragen aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
1. Bent u bekend met het onderzoek van de voedsel en waren autoriteit (VWA) waar uit blijkt dat veel patatbakkers hun klanten misleiden met de mededeling dat ze plantaardig vet gebruiken terwijl ze de facto hard vet gebruiken ?
2. Bent u bereid maatregelen te treffen tegen de ondernemers die de klanten op deze wijze misleiden, zo ja, welke maatregelen, zo nee, waarom niet?
3. Bent u bereid het gebruik van de gezondere plantaardige olie te verplichten, gezien het feit dat de promotie van plantaardig vet door de sector zelf niet voldoende werkt zoals uit het onderzoek van de VWA blijkt? Zo nee, waarom niet?
4. Bent u bereid de verplichte maximale temperatuur van de olie waarmee gefrituurd wordt volgens het advies van de VWA te verlagen naar 175 graden? Zo nee, waarom niet?
Evelien Tonkens