MBO-scholieren hebben grote moeite om een goede stageplek te vinden. GroenLinks en de JOB (jongerenorganisatie beroepsonderwijs) vinden dat de overheid daar snel iets aan moet doen. Bedrijven moeten met een beloning worden gestimuleerd om een goede stageplek te bieden.
Deze maand is er een tekort van rond de 5000 stageplekken in het MBO, zo blijkt uit de laatste cijfers van de BVE-Raad, de branche-organisatie van het mbo. Het werkelijke tekort ligt nog hoger, omdat niet alle scholen actuele cijfers konden aanleveren. Door die tekorten lopen vele leerlingen maanden studievertraging op. Bedrijven, ziekenhuizen maar ook veel overheidsinstellingen bieden niet genoeg stageplekken aan. Op het onderwijsministerie lopen op de afdeling beroepsonderwijs maar twee mbo’ers stage. De overheid schiet dus ook zelf tekort.
De studievertraging is voor mbo-ers niet alleen vervelend en onnodig, maar kan ook leiden tot demotivatie en schooluitval. Dat is slecht voor de toekomst van die leerlingen, maar het is ook slecht voor de Nederlandse samenleving. We hebben juist behoefte aan voldoende goed geschoolde vakmensen.
De problemen dreigen nog te verergeren doordat de overheid ook voor andere jongeren stages wil introduceren, bijvoorbeeld voor werkloze jongeren. GroenLinks ondersteunt dergelijke initiatieven van harte, maar het stagetekort wordt daardoor nog nijpender. Dat betekent dat de overheid actie moet ondernemen om te zorgen voor meer stageplekken. De regering moet meer doen om jongeren goed op te leiden en werkervaring mee te geven. Geen woorden, maar daden. GroenLinks en de vakbond voor mbo’ers, de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB), stellen daarom voor om bedrijven en organisaties een fiscale stage-aftrek te bieden. Zij worden zo beloond en gestimuleerd om voldoende stageplekken aan te bieden.
GroenLinks wil het fiscaal aantrekkelijk maken voor bedrijven en organisaties om leerbedrijf te worden en om stages aan te bieden. De stagiairs krijgen een vaste stagevergoeding, het bedrijf een stage-aftrek. In de huidige wet is er alleen een subsidie voor bedrijven met mbo-jongeren die vier dagen werken en één dag naar school gaan (het zogenaamde BBL traject, de beroepsbegeleidende leerweg). Een werkgever die deze jongeren in dienst neemt, ontvangt een fiscaal voordeel van 2500 euro. GroenLinks pleit vandaag bij de onderwijsbegroting voor een verhoging naar 4000 euro. Dat stimuleert bedrijven om deze jongeren een goede stageplek te bieden.
Daarnaast wil GroenLinks dat er nog een tweede groep in aanmerking komt voor stage-aftrek: de mbo-scholieren die vier dagen naar school gaan en één dag werken (het zogenaamde bol-traject, de beroepspleidende leerweg) volgen. Bedrijven die hen een stageplek en een vaste stagevergoeding aanbieden, dienen eveneens een beloning te krijgen. Het bedrag zal afhangen van de lengte en de omvang van de stage (en is dus lager dan bij de BBL stages). GroenLinks hoopt op deze wijze het tekort aan stageplekken aan te pakken en bedrijven te stimuleren om betere stageplekken aan te bieden.
Als dat deze stimuleringsmaatregel te weinig bedrijven aanzet tot het bieden van voldoende en goede stageplekken, dan is een meer verplichtende maatregel noodzakelijk. GroenLinks zal dan voorstellen om middelgrote en grote bedrijven én overheids- en semi-overheidsinstellingen te verplichten om een bepaald aantal stages aan te bieden aan mbo- scholieren.
Naima Azough