In 2040 zal het aantal tachtigplussers verdubbelen, het aantal negentigplussers verdrievoudigen en het aantal honderdplussers zelfs verviervoudigen. Goede zorg - dichtbij huis – en passende woonruimte zijn voorwaarden om deze groeiende groep ouderen een volwaardige plek te geven in onze samenleving.

Maar het afgelopen kabinetsbeleid is niet opgewassen tegen de uitdagingen die dit oplevert. Voor het verdwijnen van bejaardentehuizen is geen passend alternatief gekomen. Als we op deze weg doorgaan laten we mensen op leeftijd in de steek, vreest GroenLinks.

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet (zorg): "Steeds meer senioren zitten vast in een huis waar zij niet prettig en verantwoord oud kunnen worden. Als we op deze weg doorgaan laten we ouderen in de steek. We moeten ingrijpen.”

Verdubbeling wachtlijsten
Nu al zijn de problemen groot. Het aantal mensen op wachtlijsten voor verpleeghuizen is tijdens het kabinet Rutte-3 verdubbeld van 10.000 naar 20.000 in 2020. De verhalen van mensen die vereenzamen, niet de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben, of noodgedwongen verhuizen naar verpleeghuizen ver van familie en bekenden, zijn schrijnend.

In het huidige beleid rondom huisvesting voor mensen op leeftijd zijn er eigenlijk maar twee opties. Je blijft wonen in het huis waar je woont of je gaat naar het verpleeghuis. En precies hier gaat het mis. Veel senioren willen best verhuizen naar een betaalbare, kleinere woning, maar die zijn onvoldoende beschikbaar. Intussen zijn de wachtlijsten voor verpleeghuizen al omvangrijk en groeiend. Woonvormen met passende woonruimte voor ouderen en de mogelijkheid van zorg aan huis bestaan, maar zijn kostbaar en schaars en vooral bereikbaar voor de happy few.

GroenLinks is daarom blij dat een Kamermeerderheid haar pleidooi voor een nationaal akkoord wonen en zorg steunt. Een nationaal akkoord dat regelt dat er voldoende gebouwd kan worden, dat er goed gezorgd kan worden, en dat ouderen zeggenschap hebben over hoe hun nieuwe woonomgeving er uit komt te zien. GroenLinks pleit voor één samenhangende aanpak voor wonen en zorg voor ouderen.

Nieuwe woonvormen creëren
GroenLinks Tweede-Kamerlid Lisa Westerveld (ouderenzorg): “We willen nieuwe woonvormen creëren; mooie gemengde complexen waar ouderen zich thuis voelen en ook andere generaties wonen. Deze woonvormen zijn nu en in de toekomst onontbeerlijk om zorg op maat te kunnen bieden en de druk op verpleeghuizen te verminderen.”

GroenLinks wil nieuwe woonvormen creëren, waar ouderen samen met elkaar én met andere generaties een passende woonruimte vinden. Woonvormen die nu en in de toekomst onontbeerlijk zijn om zorg op maat te kunnen bieden en de druk op verpleeghuizen te verminderen.

Intitiatiefnota wonen en zorg binnenkort in Tweede Kamer
Op 7 juni a.s.* bespreekt de Tweede Kamer de GroenLinks-initiatiefnota over wonen en zorg: Een eigen thuis, voor nu en morgen; wonen en ouderenzorg, de impasse voorbij'. Daarin staan concrete voorstellen om de impasse in het beleid te doorbreken.

Zo wil GroenLinks dat belemmeringen zoals de kostendelersnorm (samenwoon-boete) voor mantelzorgers verdwijnen. GroenLinks wil verder woningbouwcorporaties meer ruimte geven om extra seniorenwoningen te bouwen. En tijdelijke woonvergunningen voor mantelzorgers en meerjarige contracten voor zorgaanbieders.

* Het debat over de initiatiefnota wonen en zorg is uitgesteld naar 25 oktober 2021.