Onderstaande organisaties en personen tekenen protest aan tegen het besluit van de regering Bush om de financiële steun aan programma’s voor geboorteregeling in ontwikkelingslanden te staken.

Manifest

Onderstaande organisaties en personen tekenen protest aan tegen het besluit van de regering Bush om de financiële steun aan programma’s voor geboorteregeling in ontwikkelingslanden te staken

VEILIGE GEBOORTEREGELING NOODZAKELIJK

VOOR GEZONDHEID VAN VROUWEN

Vrije toegang tot veilige en effectieve geboorteregeling is een basisvoorwaarde voor de gezondheid van vrouwen en kinderen. Sinds de Internationale Mensenrechten Conferentie van 1968 is geboorteregeling wereldwijd erkend als recht van ieder mens.

Voorlichting over en beschikbaarheid van anticonceptiemiddelen behoren overal ter wereld gegarandeerd te zijn als onderdeel van het recht op seksuele en reproductieve gezondheid van mannen en vrouwen. Goede geboorteregeling draagt bij aan het voorkómen van ongewenste zwangerschap en aan een sterke vermindering van het aantal abortussen. Waar geboorteregeling tekort schiet behoort veilige abortus bij ongewenste zwangerschap overal ter wereld zonder drempels beschikbaar te zijn.

Op de vergadering van de Verenigde Naties over Bevolking en Ontwikkeling in 1999 is overeengekomen dat in landen waar abortus wettelijk is toegestaan die hulp veilig moet zijn en dat internationale hulporganisaties dit dienen te bevorderen.

Wij protesteren op Internationale Vrouwendag dan ook met kracht tegen het besluit van G.W. Bush - president van de Verenigde Staten van Amerika - om de steun aan die organisaties voor geboorteregeling in ontwikkelingslanden die ook abortus of voorlichting daarover in hun pakket hebben te beëindigen.

Wij steunen het initiatief van Evelien Herfkens, Minister van Ontwikkelingssamen-werking, om samen met andere Europese landen protest aan te tekenen tegen dit besluit en te trachten de negatieve gevolgen te ondervangen.

Ook in landen waar abortus legaal is ontmoeten vooral arme en laagopgeleide vrouwen grote moeilijkheden bij het vinden van medisch verantwoorde hulpverlening. Vaak is dan onveilige abortus de enige uitweg, met alle risico’s op infecties, bloedverlies en blijvende beschadiging waardoor onvruchtbaarheid kan optreden. Daarnaast worden deze vrouwen ook gecriminaliseerd. 80.000 Vrouwen sterven jaarlijks als gevolg van onveilige abortus.

Ieder mens heeft het recht te beslissen of men wel of geen kinderen wil krijgen en zo ja, wanneer. Zelfs met betrouwbare en veilige anticonceptie zal echter nooit iedere ongewenste zwangerschap voorkómen kunnen worden. Veilige abortus moet daarom mogelijk zijn als vangnet, niet als methode van geboorteregeling.

Nederland heeft, sinds dertig jaar geleden veilige anticonceptie èn abortus binnen ieders bereik kwamen, het laagst bekende abortuscijfer ter wereld. Daarmee wordt aangetoond dat het mogelijk is goed toegankelijke en medisch verantwoorde abortushulpverlening te combineren met het minimale gebruik daarvan. Dat willen wij delen met alle landen waar de gezondheid van vrouwen en mannen ook in 2001 nog bedreigd worden. Dat is geen inmenging in het binnenlands beleid van welk land dan ook maar een uiting van wereldwijde solidariteit en bestrijding van armoede.

Op deze achtste maart is het vooral ook een erkenning van de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen.

 GroenLinks (Mirjam de Rijk, partijvoorzitter en Corrie Hermann, woordvoerder gezondheidszorg Tweede Kamerfractie)

 Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (Dr.C.D. van der Does, voorzitter)

 Stichting Samenwerkende Abortusklinieken in Nederland StiSAN (Prof.Dr.Eylard V.van Hall, voorzitter)

 Vereniging Nederlandse Vrouwelijke Artsen (Dr.F.F.M.Griffioen, oud-voorzitter en commissie buitenland en Gunillla Kleiverda, lid)

 Wemos (oorspronkelijk: Werkgroep Medische Ontwikkelingssamenwerking)

 Nederlandse Organisatie voor Internationale Bijstand NOVIB

 Women on waves (Amsterdam)

 Coördinatiegroep Feministische Netwerk

 INZET Vereniging voor Noord - Zuid Campagnes

 Werkgroep Maternal Health and Family Planning van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (Wilbert Spaans, 2e secretaris en Dr.P.E.M. Engelkes, lid)

 Landelijke Werkgroep Seksuele en Reproductieve Gezondheid, onderdeel van Netherlands Network on Sexual & Reproductive - Health and Aids, met name:

- Loes Keysers (Women, Population and Development Program, Institute of Social Studies ISS)

- Ankie van den Broek (Medisch Coördinatie Secretariaat MCS)

- Evert Ketting (Netherlands School of Public Health NSPH)

- F.Koops, N.van Son,G.van der Schoot (Rutgers Nisso Groep)

- Peter van Rooijen (directeur Stichting Aids Fonds)

- Joris Eekhout (directeur VSO Nederland)

- HealthNet International

- Health Perfect International

- Hivos

- World Population Foundation (WPF)