GroenLinks overhandigt vandaag de nota “Met alle geweld voorkomen” aan Max van der Stoel - Hoge Commissaris voor de nationale minderheden - en minister van Ontwikkelingssamenwerking Evelien Herfkens. De nota bepleit een veel actievere opstelling van de Nederlandse overheid om zowel bilateraal als multilateraal te werken aan een effectiever beleid inzake conflictpreventie.

In de nota geeft GroenLinks aan welke beleidsuitgangspunten, structuren en instrumenten nodig zijn om conflictpreventie in te bedden in een integrale benadering van zowel het buitenlands- en veiligheidsbeleid als het beleid inzake ontwikkelings-samenwerking. Het is niet alleen noodzakelijk om over te gaan tot ontschotting, maar ook om de opbouw van nationale structuren, instituties, budgetlijnen en expetise-centra in gang te zetten. Conflictpreventie is een zaak van lange adem – van lange termijn strategieën – waaraan overheden en NGO’s in een complementaire rol moeten werken. Tenslotte dient er ook geïnvesteerd te worden in multilaterale capaciteiten voor conflictpreventie.

Op basis van deze uitgangspunten kiest GroenLinks voor een integrale regionale benadering. Voor de Balkan, de Kaukasus, Centraal-Azië, Het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Afrika bezuiden de Sahara en Indonesië dient er gericht conflictpreventie beleid ontwikkelt te worden.

Voor wat betreft de concrete inhoud van het beleid inzake conflictpreventie stelt de nota zes instrumenten van early action voor ter voorkoming van gewelddadige conflicten. Ook worden er concrete voorstellen gedaan rond de ontwikkeling van early-warning-capaciteiten. In institutionele zin wordt niet alleen stil gestaan bij de nationale gevolgen van een grote inzet rond conflictpreventie. Ook worden er voorstellen gedaan voor aanscherping in het buitenlands beleid van de Europese Unie, het Europees veiligheids- en defensiebeleid (EVDB) en de rol van de OVSE.

Den Haag, 30 oktober 2000

De volledige tekst van de nota vindt u hier.