De lage inkomens, AOW-ers en chronisch zieken en gehandicapten leveren fors in door de nieuwe zorgverzekering. Dat komt ten goede aan de bovenmodale gezinnen. De nieuwe zorgverzekering geeft de particulier verzekerden een lastenverlichting van bijna 500 miljoen euro cadeau. GroenLinks vindt dat een onbegrijpelijke vorm van inkomenspolitiek en omgekeerde solidariteit.
Vandaag behandelt de Tweede Kamer de zorgverzekeringswet. De wet betekent goed nieuws voor de Quote 500: zij gaan namelijk veel minder betalen aan ziektekostenpremies. Kennelijk vindt het kabinet dat deze groep het zwaar heeft. Tegelijkertijd groeit de groep mensen die niet meer rond kunnen komen, groeit de vraag bij de voedselbanken, en groeit het aantal mensen dat de zorgkosten niet meer kan dragen. Helaas kunnen zij op minder begrip rekenen. De beloofde compensatie van 80 miljoen euro was al te weinig, maar zelfs daar heeft de regering nu weer 55 miljoen euro in geschrapt.
Met dank aan het CDA gaan vooral de bovenmodale kostwinnersgezinnen er fors op vooruit. Gemiddeld betalen zij jaarlijks 900 euro minder. De alleenstaande ouder met een minimumloon moet juist 300 euro méér gaan betalen. Daarbij is al rekening gehouden met de zorgtoeslag, die dus niet voldoet. De rijkere tweeverdieners, met een jaarinkomen boven de 50.000 euro, gaan er nog steeds 200 euro per jaar op vooruit. Dit terwijl chronisch zieken er door de nieuwe zorgverzekering, de pakketverkleiningen en de invoering van de no-claim honderden euro’s op achteruit kunnen gaan.
Keer op keer blijkt dat dit kabinet en de coalitiepartijen in de Kamer wel mooie woorden besteden aan de sterkste schouders die de zwaarste lasten moeten dragen. In de praktijk gebeurt precies het tegenovergestelde. GroenLinks is het zat. Zeker het CDA moet tonen wat zij waard is: gaat zij akkoord met deze nodeloze lastenverlichting? Of is zij bereid om dit geld te besteden aan de mensen die het echt nodig hebben? Ook de eigen achterban van het CDA heeft daar vele malen om gevraagd.
Het kabinet en de coalitie huilen ook krokodillentranen over de arbeidsdeelname van vrouwen. Ze zeggen die te willen bevorderen, maar doen in de praktijk het tegenovergestelde. Willen de liberale partijen echt het kostwinnersprincipe in ere herstellen?
Deze tabel laat zien wat de financiële gevolgen zijn van de nieuwe zorgverzekeringswet. Wie gaat er op vooruit, hoeveel scheelt dat per jaar, en hoeveel kost dat de Staat?
Evelien Tonkens