GroenLinks vindt het Verdrag van Nice uiterst minimaal; de allerkleinste gemene deler. Het is beschamend dat de lidstaten niet in staat zijn geweest hun nationale belangen evenwichtig af te wegen tegen het Europese belang.

Ook de Nederlandse regering heeft zich harder gemaakt voor één stem meer, dan voor een echte doorbraak van het vetorecht. Dit heeft geleid tot de slechtste Holland-België van de laatste jaren, met een betekenisloze overwinninsnederlaag voor Nederland als uitkomst.

Nice is het verkeerde signaal naar de landen in Oost-Europa die straks zullen gaan toetreden. Het enige positieve is dat er een verdrag ligt. Cruciale beleidsterreinen als fiscaal, sociaal, milieu en asiel blijven ook nu weer achter door het vasthouden aan het vetorecht.

Zo komen nieuwe toetreders niet in een Unie waar munt en markt in balans zijn met mens en milieu.

Een enorme gemiste kans. De nieuw afgesproken IGC en verdragsherziening in 2004 maakt die misser maar gedeeltelijk goed. Omdat de voorziene agenda niet duidelijk kiest voor een democratisch en communautair Europa.

Een breed debat over de toekomst van Europa is inderdaad hard nodig. Het liefst afgesloten met een Europawijd referendum.

Paul Rosenmöller