GroenLinks wil dat ongedocumenteerde kinderen betere toegang krijgen tot jeugdzorg. Tweede Kamerlid Linda Voortman doet vandaag in een debat over de jeugdzorg in de Tweede Kamer een oproep aan staatssecretaris Teeven om de regels te versoepelen die de toegang tot zorg voor deze kinderen beperken.

Momenteel krijgen ongedocumenteerde kinderen maximaal een half jaar zorg en worden ze zo weinig mogelijk in pleeggezinnen geplaatst indien uithuisplaatsing nodig is. Bovendien mijden veel ongedocumenteerde kinderen zorg uit angst voor de overheid en wordt ongedocumenteerde kinderen in sommige gevallen zorg geweigerd door zorgaanbieders,

“Een kind is een kind, papieren of geen papieren. Ieder kind verdient het om de zorg te krijgen die het nodig heeft,” aldus Voortman.

Het Kamerlid vraagt staatssecretaris Teeven vandaag in het debat het verzoek om ongedocumenteerde kinderen ook op te laten vangen in pleeggezinnen als dat nodig is, en de zorg aan deze kinderen niet te beperken tot maximaal een half jaar. Ook vraagt Voortman de staatssecretaris om zorgaanbieders te informeren over het aanbieden van zorg aan ongedocumenteerde kinderen.

“Teeven laat zich in zijn beleid tot nu toe meer leiden door het quotum dat hij moet halen voor het uitzetten van kinderen zonder papieren in plaats van het bieden van noodzakelijk zorg aan deze kwetsbare kinderen. Dat is in strijd met het internationaal verdrag voor de kinderrechten, onnodig en hardvochtig,” aldus Voortman.