De rijkste één procent van Nederlandse huishoudens bezit meer dan een kwart van het totale vermogen in ons land. Dit maakt de vermogensongelijkheid in ons land één van de hoogste in de wereld.
Mag hard werken dan niet lonen?
Nou, in Nederland is het dus precies andersom: hoe hard je ook werkt, je kunt niet op tegen de grote vermogens. Die vermogens worden namelijk gesubsidieerd in plaats van belast. En dat terwijl je tot wel 50 procent belasting kwijt bent over inkomen dat je verdient door te werken.
Dat zorgt niet alleen voor zeer ongelijke kansen, maar maakt ook dat het juist de mensen zijn die het minst hebben, die het meest bijdragen aan onze sociale voorzieningen. Dat kan en moet eerlijker. GroenLinks heeft de plannen klaarliggen om de groeiende ongelijkheid tegen te gaan.
Eerlijk delen. Hoe doen we dat?
Dit zijn de plannen van GroenLinks:
- We introduceren een progressieve vermogensbelasting. Dat betekent dat mensen met een vermogen boven de 1 miljoen daar 1 procent belasting over gaan betalen. Eigenlijk best redelijk, toch?
- Ook wordt er belasting betaald over het werkelijke rendement op vermogen. Op dit moment wordt nog uitgegaan van het zogeheten fictieve rendement. Als je meer verdient met je vermogen. betaal over een deel nu geen belasting.
- We belasten het inkomen uit vermogen tegen hetzelfde tarief als inkomsten uit arbeid. Wel zo eerlijk. Nu betaal je gek genoeg meer over inkomen waarvoor je gewoon hebt gewerkt. Dat is wat ons betreft niet rechtvaardig.
- We verhogen de winstbelasting voor grote bedrijven. Die betalen nu nog heel weinig belasting over winsten die ze maken.
- We gaan belastingontwijking hard aanpakken (samen met de PvdA presenteerden we eind vorig jaar deze initiatiefnota daarover).