Europarlementariër Kim van Sparrentak, onderhandelaar namens de Europese Groenen, is tevreden dat haar voorstel over gendergelijkheid het haalde: “Voortaan moet rekening gehouden worden met genderverschillen bij het beoordelen van de veiligheid van een product. Bij productontwerp en het opstellen van veiligheidsstandaarden kan men voortaan niet meer uitsluitend uitgaan van een witte man van 1,80 meter en 70 kilo”, aldus Van Sparrentak. 

Zo'n voorbeeld van de genderveiligheidskloof zijn slecht aansluitende mondkapjes en beschermingspakken bij vrouwelijk zorgpersoneel, wat hen blootstelt aan een groter risico op een Covidinfectie. Van Sparrentak: “Een feministische blik is ook noodzakelijk in wetgeving die op het eerste gezicht alleen technisch lijkt. Ik blijf strijden voor vrouwenrechten en met een genderbril naar ieder dossier kijken.”

De aanleiding om de regels voor productveiligheid na twintig jaar te herzien, is de opkomst van ‘slimme’ apparaten en online winkelen. De opmars van online winkelen buiten de EU, zoals via AliExpress, leidt ertoe dat steeds meer onveilige producten de EU binnenkomen. Als de nieuwe regels ingaan, moeten online marktplaatsen sneller reageren op meldingen over onveilige producten en verplicht steekproeven uitvoeren om te zien of producten in de Europese database voor onveilige producten (Safety Gate) staan. Van Sparrentak: “Webshops zullen voortaan een aanspreekpunt moeten hebben in de EU. Zo blijven mensen niet meer met lege handen staan als ze hun recht willen halen. "Al met al een goede stap, maar het verplicht checken of een product in ‘Safety Gate’ staat, voordat een product online komt, bleek echter nog een brug te ver.”