Europarlementariër Tineke Strik onderhandelde namens de Europese Groenen. Ze is tevreden over het resultaat, maar maakt zich nog zorgen over de uitvoering: “Lidstaten hebben uiteindelijk de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat in alle Europese landen een certificaat genoeg is om te reizen en dat er geen oneerlijke situatie ontstaat door dure testen of quarantaine-verplichtingen voor mensen die nog niet zijn gevaccineerd. Helaas nemen veel overheden, waaronder de Nederlandse, deze verantwoordelijkheid nog niet serieus genoeg.”

Extra reisbeperkingen, zoals quarantaine of extra testen moeten in principe worden opgeheven. GroenLinks vindt het belangrijk dat de lidstaten daar alleen bij hoge uitzondering gebruik van maken, anders is vrij reizen nog steeds niet gegarandeerd en wacht reizigers een lappendeken van verschillende nationale regels. EU-landen bepalen wel zelf hoeveel vaccinaties je nodig hebt, welke testen ze accepteren en hoe ze hun nationale systemen voor toegang tot diensten inrichten. Als ze daarbij gebruik maken van het EU-certificaat, gelden wel de regels die zijn in Europa zijn vastgesteld, waaronder de strikte privacygaranties.

Strik is teleurgesteld dat testen niet in heel de EU gratis wordt, ondanks de brede steun hiervoor, zowel in de EU als in Nederland. Strik: “Het is oneerlijk dat je moet betalen voor een test, als je nog niet de kans hebt gehad om gevaccineerd te worden, terwijl vaccineren wel gratis is. Mensen met een laag inkomen, maar juist ook de studenten en jongeren, van wie de samenleving veel opofferingen heeft gevraagd en het vaak niet breed hebben, zijn hier de dupe van. Als testen voor reizen binnen de EU verplicht is, moet dit ook gratis zijn. We blijven druk zetten om daar meer geld voor vrij te maken.”

Op aandringen van het Europees Parlement wordt tenminste 100 miljoen euro vrijgemaakt om testen betaalbaar te maken. Maar dit is duidelijk niet genoeg. GroenLinks roept EU-landen op om gratis testen mogelijk  te maken en vraagt daarnaast de Europese Commissie om meer geld vrij te maken om testen in ieder geval betaalbaarder te maken.