GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak is hoofdonderhandelaar op deze wet: “Steden hebben te kampen met een wildgroei aan illegale vakantieverhuur. Dit zet in heel Europa de leefbaarheid en betaalbaarheid van steden onder druk. Met deze wet worden platforms verplicht data te delen met lokale overheden. Hierdoor kunnen steden hun lokale regels voor vakantieverhuur beter handhaven zodat meer woningen voor bewoners beschikbaar blijven.’’

In de nieuwe wet worden platforms verplicht iedere maand gegevens te delen over hoeveel nachten een huis of appartement verhuurd is én aan hoeveel personen. Van Sparrentak: ‘‘De verhuurplatforms weigerden tot nu toe data te delen, waardoor lokale regels moeilijk te handhaven waren. Een stad als Amsterdam staat te springen om deze wet. We laten nu zien dat niet grote techbedrijven, maar steden zelf bepalen wat de regels zijn. De scheve machtsverhoudingen worden zo rechtgetrokken"

Verder krijgen steden meer mogelijkheden om maatregelen die illegale vakantieverhuur aanpakken ook effectief te handhaven. “Dit was voor mij een heel belangrijke aanscherping van de wet, want hiermee kunnen steden sneller overgaan tot het schorsen van verhuurders en platforms opdragen advertenties te verwijderen als regels worden geschonden of bij gevallen van fraude.”

Er komt ook meer verantwoordelijkheid te liggen bij de platforms om zelf illegale vakantieverhuur tegen te gaan. Van Sparrentak: ‘’Airbnb, Booking.com en andere platforms moeten verhuurders informeren over de regels die gelden in een gebied, ook moeten ze de informatie die huurders verstrekken controleren voordat een advertentie wordt gepubliceerd.’’

Begin volgend jaar wordt dit akkoord nog bekrachtigd met een stemming in het Europees Parlement. Twee jaar later treden de nieuwe regels dan in werking.